Plants as a treasury of fragrant substances for food industry and perfumery

Andrzej Danel , Joanna Puła

Abstract

Artykuł poświęcony jest niektórym aspektom substancji zapachowych pochodzenia roślinnego, stosowanych jednocześnie w przemyśle spożywczym i perfumeryjnym. Od starożytności opracowano wiele technik ekstrakcji w celu uzyskania olejków eterycznych. Niektóre z nich są nadal stosowane. Nowe ekstrakcje, takie jak: mikrofalowe lub ultradźwiękowe, są coraz bardziej popularne i pozwalają zaoszczędzić czas oraz koszty. Niezależnie od procedury powstałe olejki eteryczne są źródłem wielu związków chemicznych, tzw. izolatów. Mogą one być stosowane jako dodatki do żywności lub jako materiały wyjściowe do syntezy organicznej. Niektóre substancje zapachowe występują w bardzo małych ilościach w materiale roślinnym, dlatego ekstrakcja nie jest opłacalna ekonomicznie, ale po ustaleniu ich struktur chemicznych i opracowaniu procedur syntetycznych, w niektórych przypadkach są one pozyskiwane na skalę przemysłową. Substancje opisane poniżej to tylko niewielka część z 2000–3000 pachnących cząsteczek, które sprawiają, że nasze życie jest przyjemniejsze, zarówno w jedzeniu, jak i perfumach.
Author Andrzej Danel (FoFT / DoCh)
Andrzej Danel,,
- Department of Chemistry
, Joanna Puła (FoAaE / DoAaPP)
Joanna Puła,,
- Department of Agroecology and Plant Production
Other language title versionsRośliny jako skarbnica substancji zapachowych dla przemysłu spożywczego i perfumeryjnego
Journal seriesAnnales Universitatis Paedagogicae Cracoviensis Studia Naturae, ISSN 2543-8832, e-ISSN 2545-0999, (0 pkt)
Issue year2019
No4
Pages149-160
Publication size in sheets0.55
Keywords in Englishessential oils, extraction techniques, food additives, fragrant substances.
DOIDOI:10.24917/25438832.4.9
Languageen angielski
Score (nominal)5
Score sourcejournalList
Citation count*
Cite
Share Share

Get link to the record


* presented citation count is obtained through Internet information analysis and it is close to the number calculated by the Publish or Perish system.
Back
Confirmation
Are you sure?