Analiza nakładów pracy w różnych systemach doju

Zbigniew Daniel

Abstract

Research was carried out in four cowsheds, where various milking systems were operated -a bucket milking machine, a pipe milking machine, a herringbone milking parlour 2x4 and 2x9 stands. For morning and evening milking which was carried out timing of devices and staff operation time was carried out. Three indexes were used for the system comparison. Operational efficiency W 07 – number of milked cows in time T 07 from the moment a milkman enters to the mo-ment of milking machine is cleaned.
Author Zbigniew Daniel (FoPaPE / IoAEaI)
Zbigniew Daniel,,
- Institute of Agricultural Engineering and Informatics
Other language title versionsAnalysis of labour inputs in various milking systems
Journal seriesInżynieria Rolnicza, ISSN 1429-7264, (0 pkt)
Issue year2013
Vol1
No3(145)
Pages17-23
Publication size in sheets0.5
Keywords in Polishdój krów, wydajność pracy, system doju
Keywords in Englishmilking cows, labour efficiency, milking system
Abstract in PolishBadania przeprowadzono w czterech oborach, w których były eksploatowane różne systemy doju – dojarka konwiowa, dojarka rurociągowa, hala udojowa „rybia ość” 2x4 i 2x9 stanowisk. Dla wykonanych dojów porannych i wieczornych wykonane zostały chronometraże czasu pracy urządzeń i obsługi. Do porównania systemów doju posłużyły trzy wskaźniki. Wydajność eksploatacyjna W07 – liczba wydojonych krów w czasie T07 od wejścia dojarza do zakończenia mycia dojarki. Wydajność efektywna W1 – liczba wydojonych krów od rozpoczęcia przygotowania wymienia pierwszej krowy, dojarki konwiowej, rurociągowej lub początku wchodzenia pierwszej krowy na stanowisko udojowe w hali do zdjęcia ostatniego aparatu lub odpowiednio wyjścia ostatniej krowy ze stanowisk do czasu T1 oraz wydajność dojarza Wdoj – liczba wydojonych krów w czasie od wejścia do wyjścia dojarza z obory w przeliczeniu na 1 osobę. Wydajność eksploatacyjna w stosunku do wydajności efektywnej w zależności od systemu doju może różnić się prawie o 50% dla dojarki konwiowej i 30% dla hali udojowej.
URL http://ir.ptir.org/artykuly/pl/145/IR(145)_3394_pl.pdf
Internal identifierWIPiE/2013/102
Languagepl polski
Score (nominal)5
ScoreMinisterial score = 5.0, 26-07-2017, ArticleFromJournal
Ministerial score (2013-2016) = 5.0, 26-07-2017, ArticleFromJournal
Citation count*
Cite
Share Share

Get link to the record


* presented citation count is obtained through Internet information analysis and it is close to the number calculated by the Publish or Perish system.
Back
Confirmation
Are you sure?