Wpływ kofeiny na organizm człowieka

Joanna Doniec , Aleksandra Wąs , Barbara Borczak , Elżbieta Sikora , Joanna Kapusta-Duch , Olga Sularz

Abstract

Kofeina jest najpowszechniejszą substancją o działaniu psychostymulującym. Dziennie około 80%-90% osób dorosłych spożywa ją wraz z dietą świadomie bądź nieświadomie. Jest substancją pochodzenia roślinnego, naturalnie występującą w owocach (owoce drzewa kawowego), liściach (liście krzewu herbacianego) oraz nasionach (nasiona kakaowca). Umiarkowane spożycie kofeiny na poziomie do 400mg/osobę/dobę przez dorosłe, zdrowe osoby nie przyczynia się do pogorszenia stanu zdrowia. Natomiast nadmierna konsumpcja trwające przez długi czas może powodować uzależnienia oraz mieć toksyczny wpływ na organizm. Celem pracy było zbadanie nawyków i preferencji żywieniowych oraz wiedzy dotyczącej kofeiny wśród 400 studentów. Respondenci udzielali odpowiedzi za pomocą autorskiej ankiety internetowej. Podjęto również próbę oszacowania spożycia tej substancji z popularnych używek (kawa, herbata oraz napoje energetyczne) przez populację poddaną badaniu. Dane zebrano oraz przeanalizowano odnosząc się do odpowiedzi ankietowanych osób. Spożyciem kofeiny w codziennej diecie charakteryzowało się 96,5% respondentów, jednakże na podstawie danych szacunkowych dzienna dawka nie przekraczała wielkości uznanej za bezpieczną dla zdrowej osoby dorosłej.
Author Joanna Doniec (FoFT / DoHN)
Joanna Doniec,,
- Department of Human Nutrition
, Aleksandra Wąs (FoFT / DoHN)
Aleksandra Wąs,,
- Department of Human Nutrition
, Barbara Borczak (FoFT / DoHN)
Barbara Borczak,,
- Department of Human Nutrition
, Elżbieta Sikora (FoFT / DoHN)
Elżbieta Sikora,,
- Department of Human Nutrition
, Joanna Kapusta-Duch (FoFT / DoHN)
Joanna Kapusta-Duch,,
- Department of Human Nutrition
, Olga Sularz (FoFT / DoHN)
Olga Sularz,,
- Department of Human Nutrition
Other language title versionsThe influence of caffeine on human organism
Pages58-63
Publication size in sheets2.9
Book Nyćkowiak Jędrzej, Leśny Jacek (eds.): Badania i Rozwój Młodych Naukowców w Polsce. Nauki przyrodnicze. Część III - Żywienie i żywność, 2019, Młodzi Naukowcy, ISBN 978-83-66392-35-9, [978-83-66392-36-6, 978-83-66139-81-7], 186 p.
Keywords in Polishkawa, herbata, napoje energetyczne, preferencje żywieniowe
Languagepl polski
Score (nominal)5
Score sourcepublisherList
Citation count*
Cite
Share Share

Get link to the record


* presented citation count is obtained through Internet information analysis and it is close to the number calculated by the Publish or Perish system.
Back
Confirmation
Are you sure?