Wykorzystanie ultrasłabej emisji fotonowej do klasyfikacji i oceny jakości czekolad

Karolina Trzyniec , Ernest Popardowski , Tadeusz Juliszewski , Dariusz Baran , Anna Miernik

Abstract

The research attempts to use ultra-low photonic emission to assess the quality of selected biological raw materials. The level of secondary luminescence from three kinds of chocolate: dark, milk and white. A station equipped with a photomultiplier used to identify individual photons was used to do the measurements. There was a appreciable difference in the emissivity level of photons from selected products. The results were compared comparing them with the content of various nutrients. Artificial neural networks were used to check the relationships between individual variables and to classify chocolate based on the number of photons it emits.
Author Karolina Trzyniec (FoPaPE / IoMEEaPP)
Karolina Trzyniec,,
- Institute of Machinery Exploitation, Ergonomics and Production Processes
, Ernest Popardowski (FoPaPE / IoMEEaPP)
Ernest Popardowski,,
- Institute of Machinery Exploitation, Ergonomics and Production Processes
, Tadeusz Juliszewski (FoPaPE / IoMEEaPP)
Tadeusz Juliszewski,,
- Institute of Machinery Exploitation, Ergonomics and Production Processes
, Dariusz Baran (FoPaPE / IoMEEaPP)
Dariusz Baran,,
- Institute of Machinery Exploitation, Ergonomics and Production Processes
, Anna Miernik (FoPaPE / IoMEEaPP)
Anna Miernik,,
- Institute of Machinery Exploitation, Ergonomics and Production Processes
Other language title versionsUsing emission of photons to evaluate the quality of exotic fruits
Journal seriesPrzegląd Elektrotechniczny, ISSN 0033-2097, (N/A 20 pkt)
Issue year2019
Vol2019
No12
Pages229-232
Publication size in sheets0.5
Keywords in PolishEmisja fotonów, czekolada, jakość żywności, sztuczne sieci neuronowe
Keywords in EnglishPhoton emission, chocolate, quality of food, artificial neural networks
ASJC Classification2208 Electrical and Electronic Engineering
Abstract in PolishW badaniach podjęto próbę wykorzystania ultrasłabej emisji fotonowej do oceny jakości wybranych surowców biologicznych. Sprawdzono poziom wtórnej luminescencji z trzech rodzajów czekolad: gorzkiej, mlecznej oraz białej. Do przeprowadzenia pomiarów użyto stanowiska wyposażonego w fotopowielacz, służący do identyfikacji pojedynczych fotonów. Odnotowano znaczne zróżnicowanie w poziomie emisyjności fotonów z wybranych produktów. Dokonano analizy wyników porównując je z zawartością poszczególnych składników odżywczych. Zastosowano sztuczne sieci neuronowe do określenia zależności pomiędzy poszczególnymi zmiennymi oraz do klasyfikacji rodzaju czekolady na podstawie liczby emitowanych przez nią fotonów.
DOIDOI:10.15199/48.2019.12.52
Languagepl polski
Score (nominal)20
Score sourcejournalList
Publication indicators Scopus SNIP (Source Normalised Impact per Paper): 2018 = 0.434; WoS Impact Factor: 2011 = 0.244 (2)
Citation count*
Cite
Share Share

Get link to the record


* presented citation count is obtained through Internet information analysis and it is close to the number calculated by the Publish or Perish system.
Back
Confirmation
Are you sure?