Częstotliwość występowania chorób alergicznych wśród studentów

Agnieszka Filipiak-Florkiewicz , Małgorzata Ponikwia , Kinga Topolska , Adam Florkiewicz , Ewa Cieślik

Abstract

The authors determined the incidence of allergy symptoms, and - for food allergies - food products that cause or exacerbate the symptoms among students in Krakow. Allergic diseases were detected in nearly one-third of the students. The most common disorders of this type were allergic rhinitis, food allergy, conjunctivitis, asthma, eczema, drug allergy, and allergies to insect stings. Almost every tenth respondent suspected to be suffering from a food allergy, although it has not been diagnosed by a doctor. Increased allergic reactions were reported by the respondents to occur most frequently after intake of nuts.
Author Agnieszka Filipiak-Florkiewicz (FoFT / DoToCaC)
Agnieszka Filipiak-Florkiewicz,,
- Department of Technology of Catering and Consumption
, Małgorzata Ponikwia (FoFT / DoToCaC)
Małgorzata Ponikwia,,
- Department of Technology of Catering and Consumption
, Kinga Topolska (FoFT / DoToCaC)
Kinga Topolska,,
- Department of Technology of Catering and Consumption
, Adam Florkiewicz (FoFT / DoToCaC)
Adam Florkiewicz,,
- Department of Technology of Catering and Consumption
, Ewa Cieślik (FoFT / DoToCaC)
Ewa Cieślik,,
- Department of Technology of Catering and Consumption
Other language title versionsFrequency of allergic diseases among students
Journal seriesBromatologia i Chemia Toksykologiczna, ISSN 0365-9445, (B 6 pkt)
Issue year2013
Vol46
No4
Pages462-473
Publication size in sheets0.55
Keywords in Polishchoroby alergiczne, studenci, czynniki ryzyka
Keywords in Englishallergic diseases, students, risk factors
Abstract in PolishCelem pracy było określenie częstotliwości występowania alergii, objawów i – w przypadku alergii pokarmowej – produktów spożywczych, które wywołują bądź nasilają jej symptomy wśród studentów w Krakowie. Występowanie chorób alergicznych stwierdzono u blisko jednej trzeciej badanych studentów. Najczęstszymi schorzeniami tego typu były alergiczny nieżyt nosa, alergia pokarmowa, zapalenie spojówek, astma, egzema, alergia na leki, oraz alergia na jad owadów. Blisko co dziesiąty respondent podejrzewał, że cierpi na alergię pokarmową mimo, iż nie została ona zdiagnozowana przez lekarza. Nasilenie reakcji alergicznych respondenci najczęściej obserwowali po spożyciu orzechów.
URL http://www.ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2013/4/BR%204-2013%20s.%20462-473.pdf
Internal identifierWTŻ/7/9
Languagepl polski
Score (nominal)6
Score sourcejournalList
Citation count*
Cite
Share Share

Get link to the record


* presented citation count is obtained through Internet information analysis and it is close to the number calculated by the Publish or Perish system.
Back
Confirmation
Are you sure?