Wybrane metody opisu właściwości reologicznych podczas mieszania

Maciej Kabziński , Jerzy Bałdyga

Abstract

The article presents an overview of methods for the description of rheological properties of substances during mixing in the food production industry. The rules of mixer-type rheometry and methods of determining shear stress and shear rate in mixers equipped with various designs agitators were characterized. The advantages and limitations of the use of mixer-type rheometry rules are also given.
Author Maciej Kabziński (FoFT / DoEaMiFI)
Maciej Kabziński,,
- Department of Engineering and Machinery in Food Industry
, Jerzy Bałdyga
Jerzy Bałdyga,,
-
Journal seriesPostępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, ISSN 0867-793X, (0 pkt)
Issue year2019
No2
Pages126-132
Publication size in sheets0.5
Keywords in Polish Reometria mieszadłowa, mieszadła, właściwości reologiczne
Keywords in EnglishMixer-type rheometry, agitators, rheological properties.
Abstract in PolishArtykuł przedstawia przegląd metod opisu właściwości reologicznych substancji podczas mieszania w przemyśle produkcji żywności. Scharakteryzowano zasady reometrii mieszadłowej oraz metody wyznaczania naprężenia ścinającego i szybkości ścinania w mieszalnikach zaopatrzonych w mieszadła o różnej konstrukcji. Podano ponadto zalety i ograniczenia stosowania reguł reometrii mieszadłowej.
Languagepl polski
LicenseJournal (articles only); author's original; Uznanie Autorstwa - Użycie Niekomercyjne (CC-BY-NC); after publication
Score (nominal)5
Score sourcejournalList
Citation count*
Cite
Share Share

Get link to the record


* presented citation count is obtained through Internet information analysis and it is close to the number calculated by the Publish or Perish system.
Back
Confirmation
Are you sure?