Chemiczna konkurencja roślin i jej wykorzystanie w rolnictwie zrównoważonym

Agnieszka Synowiec , Teresa Dąbkowska

Abstract

Konkurencja między roślinami tego samego gatunku, jak i różnymi gatunkami, sąsiadującymi ze sobą, to powszechne i ważne oddziaływania w przyrodzie. Tę konkurencję określa się mianem allelopatii. Jest to w ostatnich latach coraz bardziej poznawane zjawisko, w które zaangażowane są metabolity wtórne, czyli różnego rodzaju związki chemiczne, specyficzne dla poszczególnych gatunków roślin. Charakter interakcji allelopatycznych może sprzyjać rozwojowi sąsiednich roślin, częściej jest to działanie hamujące wzrost i rozwój sąsiadów. Wykorzystanie allelopatii ma szczególne znaczenie w rolnictwie ekologicznym.
Author Agnieszka Synowiec (FoAE / DoAaAE)
Agnieszka Synowiec,,
- Department of Agrotechnology and Agricultural Ecology
, Teresa Dąbkowska (FoAE / DoAaAE)
Teresa Dąbkowska,,
- Department of Agrotechnology and Agricultural Ecology
Journal seriesAura, ISSN 0137-3668, (B 6 pkt)
Issue year2013
No3
Pages8-10
Publication size in sheets0.3
Keywords in PolishRolnictwo ekologiczne, Rolnictwo zrównoważone, Zwalczanie chwastów
URL http://www.academia.edu/3021834/Chemiczna_konkurencja_ro%C5%9Blin_i_jej_wykorzystanie_w_rolnictwie_zr%C3%B3wnowa%C5%BConym
Internal identifierWRE/2013/18
Languagepl polski
Score (nominal)6
Score sourcejournalList
Citation count*
Cite
Share Share

Get link to the record


* presented citation count is obtained through Internet information analysis and it is close to the number calculated by the Publish or Perish system.
Back
Confirmation
Are you sure?