Seaweed extracts’ multifactorial action: influence on physiological and biochemical status of Solanaceae plants

Alicja Pohl , Andrzej Kalisz , Agnieszka Sękara

Abstract

Seaweeds are one of the important marine bioresources which are nowadays termed as eco-friendly stimulators of crop growth, stress tolerance, and yielding. In this review, we give an update of the current state of our understanding of the seaweed extracts (SWE) effects on the physiological alterations they induce in Solanaceae vegetables. SWE may provide a powerful and environmentally friendly approach to nutrient management. A pool of common bioactive molecules of SWE provides enhancement of the antioxidant machinery of treated plants providing balanced development, earlier flowering, and enhanced fruiting. The basic mechanisms of SWE action seem to be unspecific for tomato, pepper, and eggplant. They include accelerating growth, nutrient uptake, and photosynthesis performance, which can induce plant tolerance to adverse environmental conditions, improve flowering, fruit setting, and yield, and enhance nutritional quality of the crops. The mechanism of SWE action is complex because of multielement composition and cross-action between constituents.
Author Alicja Pohl (FoBaH)
Alicja Pohl,,
- Faculty of Biotechnology and Horticulture
, Andrzej Kalisz (FoBaH / DoVaMP)
Andrzej Kalisz,,
- Department of Vegetable and Medicinal Plants
, Agnieszka Sękara (FoBaH / DoVaMP)
Agnieszka Sękara,,
- Department of Vegetable and Medicinal Plants
Other language title versionsWielokierunkowe działanie ekstraktów z alg morskich: wpływ na status fizjologiczny i biochemiczny warzyw z rodziny Solanaceae
Journal seriesActa Agrobotanica, ISSN 0065-0951, e-ISSN 2300-357X, (N/A 20 pkt)
Issue year2019
Vol72
No1
Pages1-11
Publication size in sheets0.5
Keywords in Englishalgae biostimulants; tomato; eggplant; pepper
ASJC Classification1102 Agronomy and Crop Science; 1105 Ecology, Evolution, Behavior and Systematics; 1110 Plant Science
Abstract in PolishAlgi morskie są elementem zasobów biologicznych mórz i oceanów. Obecnie wykorzystuje sie je w rolnictwie jako naturalne stymulatory wzrostu, tolerancji na stres i plonowania roślin uprawnych. Niniejsze opracowanie przedstawia aktualny stan wiedzy dotyczący mechanizmów działania i efektów stosowania ekstraktów z alg morskich (EAM) w uprawie warzyw z rodziny Solanaceae (pomidora, papryki i oberżyny). Bioaktywne składniki EAM regulują status mineralny roślin, modyfikują gospodarkę hormonalną, regulują rozwój wegetatywny i generatywny. Mechanizmy działania EAM wydają się być niespecyficzne dla pomidora, papryki i oberżyny. U wszystkich wymienionych gatunków zaobserwowano efektywniejsze pobieranie składników pokarmowych z gleby, lepszą wydajność fotosyntezy i przyspieszony wzrost. Te zmiany mogą z kolei wpływać pozytywnie na tolerancję roślin w stosunku do niekorzystnych warunków środowiskowych, intensyfikować kwitnienie i zawiązywanie owoców, zwiększać plon oraz poprawiać jego jakość. Ze względu na kompleksowy skład chemiczny i interakcje między składnikami, mechanizmy działania EAM są wielokierunkowe i trudne do zanalizowania na podstawie wyników doświadczeń rolniczych.
DOIDOI:10.5586/aa.1758
URL https://pbsociety.org.pl/journals/index.php/aa/article/view/aa.1758/7648
Languageen angielski
LicenseJournal (articles only); author's original; Uznanie Autorstwa (CC-BY); after publication
Score (nominal)20
Score sourcejournalList
Publication indicators Scopus SNIP (Source Normalised Impact per Paper): 2018 = 0.404
Citation count*
Additional fields
OświadczenieAutorzy - brak afiliacji do jednostki
FinansowanieThis work was supported by the Ministry of Science and Higher Education of the Republic of Poland.
Cite
Share Share

Get link to the record


* presented citation count is obtained through Internet information analysis and it is close to the number calculated by the Publish or Perish system.
Back
Confirmation
Are you sure?