Zastosowanie soku i wytłoków z aronii (Aronia melanocarpa) do produkcji preparatów barwiących otrzymanych na drodze kriokoncentracji

Karolina Malecka , Ryszard Macura , Grzegorz Fiutak , Marek Szeląg

Abstract

Fruits of black chokeberry (Aronia melanocarpa) contain significant amount of anthocyanins and can be used for the production of colorants due to high pigment content. The aim of this paper was to specify total amount of anthocyanin pigments in chokeberry juice and in press-residue extract as well as to investigate the effect of cryoconcentration (concentration by freezing of the water from product) on pigment stability. There were determined: freezing temperatures; total soluble solids, anthocyanins degradation index; total pigment content given as cyanidin-3-glucoside equivalent in the juice and concentrates. Low temperatures applied during concentration of the chokeberry juice caused that the degradation of anthocyanin pigments was limited. The total amount of anthocyanins increased after cryoconcentration from 121,9 mg/100 g to 198,72 mg/100 g in juice and from 38,91 mg/100 g to 127,46 mg/100 g in press-residue extract.
Author Karolina Malecka (FoFT / DoRaFC)
Karolina Malecka,,
- Department of Refrigeration and Food Concentrates
, Ryszard Macura (FoFT / DoRaFC)
Ryszard Macura,,
- Department of Refrigeration and Food Concentrates
, Grzegorz Fiutak (FoFT / DoRaFC)
Grzegorz Fiutak,,
- Department of Refrigeration and Food Concentrates
, Marek Szeląg (FoPaPE / IoAEaI)
Marek Szeląg,,
- Institute of Agricultural Engineering and Informatics
Other language title versionsApplication of chokeberry (Aronia melanocarpa) juice and press – residue for the production of colorants obtained by cryoconcentration
Journal seriesEPISTEME: Czasopismo Naukowo-Kulturalne, ISSN 1895-4421, (B 5 pkt)
Issue year2013
Vol2
No18
Pages201-208
Publication size in sheets0.5
Keywords in Polishantocyjany, aronia, kriokoncentracja
Keywords in Englishanthocyanins, chokeberry, cryoconcentration
Abstract in PolishOwoce aronii czarnoowocowej (Aronia melanocarpa) odznaczają się znaczną zawartością barwników antocyjanowych. W przeprowadzonych badaniach określono ilość antocyjanów w soku oraz w ekstrakcie z wytłoków aronii oraz zbadano wpływ kriokoncentracji (zagęszczania przez wymrażanie) na stabilność oznaczanych pigmentów. W soku i kriokoncentratach oznaczono zawartość ekstraktu, temperatury krioskopowe, indeks degradacji antocyjanów oraz określono ogólną zawartość barwników wyrażoną jako cyjnidyno-3-glukozyd. Kriokoncentracja spowodowała wzrost zawartości pigmentów w otrzymanych preparatach oraz ograniczała ich degradację. W przypadku soku z aronii zawartość barwników zwiększyła się po kriokoncentracji z 121,9 mg/100 g do 198,72 mg/100 g, a dla ekstraktu z wytłoków z 38,91 mg/100 g do 127,46 mg/100 g.
URL http://episteme-nauka.pl/pdf/EPISTEME_18_2.pdf
Internal identifierWTŻ/2013/59
Languagepl polski
Score (nominal)5
ScoreMinisterial score = 4.0, 26-07-2017, ArticleFromJournal
Ministerial score (2013-2016) = 5.0, 26-07-2017, ArticleFromJournal
Citation count*
Additional fields
OświadczeniaGrzegorz Fiutak, Marek Szeląg
Cite
Share Share

Get link to the record


* presented citation count is obtained through Internet information analysis and it is close to the number calculated by the Publish or Perish system.
Back
Confirmation
Are you sure?