Effect of white linearly polarized light upon selected cosmetic creams

Dominika Wójcik , Magdalena Krystyjan , Gohar Khachatryan , Piotr Tomasik

Abstract

Creams are designed as topical compositions for care or therapeutic purposes. Apart from oils and water they contain a variety of biologically active and fragrant components. All components are also responsible for physicochemical properties of the preparations. The latter jointly with sensory properties have an essential impact to the quality, shelf-life and mode of application of the creams.
Author Dominika Wójcik
Dominika Wójcik,,
-
, Magdalena Krystyjan (FoFT / DoToC)
Magdalena Krystyjan,,
- Department of Technology of Carbohydrates
, Gohar Khachatryan (FoAaE / DoChaP)
Gohar Khachatryan,,
- Department of Chemistry and Physics
, Piotr Tomasik
Piotr Tomasik,,
-
Other language title versionsWpływ białego liniowo spolaryzowanego światła na wybrane kremy
Journal seriesPolish Journal of Cosmetology, ISSN 1731-0083, (B 7 pkt)
Issue year2013
Vol16
No3
Pages241-245
Publication size in sheets0.5
Keywords in Polishkrem Nivea, krem Soraya, krem Ziaja, reologia, elastyczność, plastyczność, rozprowadzanie
Keywords in EnglishNivea cream, Soraya cream, Ziaja cream, rheology, elasticity, plasticity, spreadibility
Abstract in PolishNaświetlanie pewnych kremów kosmetycznych za pomocą WLPL może polepszyć ich rozprowadzanie i wchłanianie. Takie naświetlanie nie wpływa ani na elastyczność ani na plastyczność kremu Nivea ale ma istotny wpływ na takie właściwości kremu Soraya. Umiarkowany i nieregularny wpływ takiego naświetlania na krem Ziaja może się wiązać z polimeryzacją i sieciowaniem glicerydów nienasyconych kwasów tłuszczowych oleju z oliwek i słonecznika w trakcie przedłużonego naświetlania.
URL http://www.kosmet.pl/pjc.php?opc=AR&lng=en&art=591
Internal identifierWRE/P/74/2013; WRE/5/10
Languageen angielski
Score (nominal)7
Score sourcejournalList
Citation count*
Cite
Share Share

Get link to the record


* presented citation count is obtained through Internet information analysis and it is close to the number calculated by the Publish or Perish system.
Back
Confirmation
Are you sure?