Monitoring propagul grzybów strzępkowych w powietrzu przechowalni warzyw korzeniowych

Maria Kowalik , Joanna Micek

Abstract

The aim of aeromycological research was to identify propagules of filamentous fungi in the atmospheric air of a vegetable storage. The tests were carried out from January to April 2018 in the storage of the vegetable supplier to the company Amplus Ltd. The measurements were made with the Microbio MB1 probe above the carrots, parsley and beetroot stored in trays. 2200 propagules forming colonies belonging to 34 species of fungi were found in atmospheric air. The majority were Penicillium species, including P. expansum, P. frequentans, P. implicatum, P. steckii and P. verrucosum. Fungi of the genera Alternaria, Botrytis, Fusarium, Cladosporium, Mortierella, Rhizopus and Trichoderma occurred slightly less frequently. Filamentous fungi: A. alternata, A. dauci, B. cinerea, P. expansum, P. verrucosum v. verrucossum, and R. oryzae are the cause of root rotting during storage. Propagulus of filamentous fungi located in the atmospheric air of a vegetable storehouse and spreading through anemochorias, can be a source of primary infection for vegetables, hence in the storage rooms it is necessary to conduct ongoing aeromycological monitoring.
Author Maria Kowalik (FoBaH / DoPPro)
Maria Kowalik,,
- Department of Plant Protection
, Joanna Micek
Joanna Micek,,
-
Other language title versionsMonitoring propagation of filamentous fungi in the air of root vegetables
Pages167-175
Publication size in sheets0.5
Book Łuczycka Deta (eds.): Rolnictwo XXI wieku - problemy i wyzwania 2019, 2019, Idea Knowledge Future, ISBN 978-83-951445-8-5, 324 p.
Keywords in Polishaeromykologia, grzyby strzępkowe, warzywa korzeniowe, przechowalnia warzyw
Keywords in Englishaeromycology, filamentous fungi, root vegetables, storage room
Abstract in PolishCelem badań aeromykologicznych była identyfikacja propagul grzybów strzępkowych Micromycetes w powietrzu atmosferycznym przechowalni warzyw. Badania przeprowadzano od stycznia do kwietnia 2018 r. w przechowalni dostawcy warzyw do firmy Amplus sp. z o.o. Pomiary wykonano próbnikiem Microbio MB1 nad przechowywanymi w skrzyniopaletach: marchwią, pietruszką i burakiem ćwikłowym. W powietrzu atmosferycznym stwierdzono obecność 2200 propagul tworzących kolonie, należących do 34 gatunków grzybów. Większość stanowiły grzyby rodzaju Penicillium, w tym: P. expansum, P. frequentans, P. implicatum, P. steckii i P. verrucosum v. verrucosum. Z nieco mniejszą częstotliwością wystąpiły grzyby rodzajów: Alternaria, Botrytis, Fusarium, Cladosporium, Mortierella, Rhizopus i Trichoderma. Grzyby strzępkowe: A. alternata, A. dauci, B. cinerea, P. expansum, P. verrucosum v. verrucosum, i R. oryzae są przyczyną zgnilizn warzyw korzeniowych w trakcie przechowywania. Propagule grzybów strzępkowych znajdujące się w powietrzu atmosferycznym przechowalni warzyw i rozprzestrzeniające się na drodze anemochorii, mogą być źródłem infekcji pierwotnej dla warzyw, stąd w przechowalniach konieczne jest prowadzenie bieżącego monitoringu aeromykologicznego.
Languagepl polski
Score (nominal)5
Citation count*
Additional fields
Udział procentowyM. Kowalik: 50%, J. Micek: 50%
Cite
Share Share

Get link to the record


* presented citation count is obtained through Internet information analysis and it is close to the number calculated by the Publish or Perish system.
Back
Confirmation
Are you sure?