Właściwości prozdrowotne warzyw mało znanych – kiwano, pepino, rzodkiew japońska

Iwona Mentel , Kinga Topolska , Ewa Cieślik

Abstract

In this paper, the characteristic of kiwano, pepino, and Japanese radish little known vegetables in Poland, but with high nutritive and medicinal value was presented. Healthy properties of these vegetables could be used in prevention and treatment of such diseases as hypertension, diabetes, anemia. Moreover, they exhibit anti-inflammatory and anticancer effect.
Author Iwona Mentel (FoFT / DoToCaC)
Iwona Mentel,,
- Department of Technology of Catering and Consumption
, Kinga Topolska (FoFT / DoGTaC)
Kinga Topolska,,
- Department of Gastronomic Technology and Consumption
, Ewa Cieślik (FoFT / DoGTaC)
Ewa Cieślik,,
- Department of Gastronomic Technology and Consumption
Other language title versionsHealthy properties of less known vegetables – kiwano, pepino, japanese radish
Journal seriesEPISTEME: Czasopismo Naukowo-Kulturalne, ISSN 1895-4421, (B 5 pkt)
Issue year2013
Vol1
No20
Pages473-486
Publication size in sheets0.65
Keywords in Polishkiwano, pepino, rzodkiew japońska, skład chemiczny, właściwości prozdrowotne
Keywords in Englishkiwano, pepino, Japanese radish, chemical composition, healthy properties
Abstract in Polish W pracy przedstawiono charakterystykę warzyw mało znanych w Polsce, ale o dużych walorach odżywczych i leczniczych Są to: kiwano, pepino, rzodkiew japońska. Właściwości prozdrowotne tych warzyw mogą zostać wykorzystane w zapobieganiu i leczeniu miedzy innymi takich chorób jak: nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, anemia. Ponadto wykazują one działanie przeciwzapalne i antykancerogenne.
URL http://episteme-nauka.pl/pdf/EPISTEME_20_1.pdf
Internal identifierWTŻ/2013/89
Languagepl polski
Score (nominal)5
ScoreMinisterial score = 4.0, 26-07-2017, ArticleFromJournal
Ministerial score (2013-2016) = 5.0, 26-07-2017, ArticleFromJournal
Citation count*
Cite
Share Share

Get link to the record


* presented citation count is obtained through Internet information analysis and it is close to the number calculated by the Publish or Perish system.
Back
Confirmation
Are you sure?