Wpływ suszenia konwencjonalnego i liofilizacji na zawartość barwników i witaminy C w wybranych roślinach zielonych

Grzegorz Fiutak , Ryszard Macura , Magda Filipczak-Fiutak , Karolina Malecka

Abstract

This study compares the following selected vegetables: coriander (Coriandrum sativum L.), lamb’s lettuce (Valerianella locusta L.) and wild plants i.e. pigweed (Chenopodium bonus-henricus) and nettle (Urtica dioica L.) in terms of dry matter, chlorophylls and carotenoids contents as well as vitamin C content. The plants examined were compared mutually as a fresh product, after drying, and after 6-month storage. Among the analyzed plant pigweed was the best source of vitamin C, while nettle had the highest content of the investigated pigments. In view of the pigments retention, freeze drying proved to be more beneficial than traditional drying (hot air) among the methods of drying.
Author Grzegorz Fiutak (FoFT / DoRaFC)
Grzegorz Fiutak,,
- Department of Refrigeration and Food Concentrates
, Ryszard Macura (FoFT / DoRaFC)
Ryszard Macura,,
- Department of Refrigeration and Food Concentrates
, Magda Filipczak-Fiutak (FoFT / DoAPP)
Magda Filipczak-Fiutak,,
- Department of Animal Products Processing
, Karolina Malecka (FoFT / DoRaFC)
Karolina Malecka,,
- Department of Refrigeration and Food Concentrates
Other language title versionsInfluence of traditional drying and freezedrying on and pigments and vitamin c content in some green plants
Journal seriesEPISTEME: Czasopismo Naukowo-Kulturalne, ISSN 1895-4421, (B 5 pkt)
Issue year2013
Vol2
No18
Pages107-114
Publication size in sheets0.5
Keywords in Polishchlorofil, karotenoidy, witamina C, liofilizacja
Keywords in Englishchlorophyll, carotenoids, vitamin C, freeze-drying
Abstract in PolishW pracy porównano wybrane rośliny uprawne: kolendrę siewną (Coriandrum sativum L.), roszponkę warzywną (Valerianella locusta L.) oraz rośliny dziko rosnące tj. komosę strzałkowatą (Chenopodium bonus-henricus) i pokrzywę zwyczajną (Urtica dioica L.) pod względem zawartości suchej masy, chlorofilu i karotenoidów, a także witaminy C. Porównano ze sobą, rośliny świeże, produkty suszone dwiema metodami (wykorzystując suszenie tradycyjne gorącym powietrzem i liofilizację) oraz produkty składowane przez 6 miesięcy. Spośród analizowanych świeżych roślin komosa strzałkowata okazała się najlepszym źródłem witaminy C i badanych barwników. Suszenie liofilizacyjne okazało się korzystniejsze od suszenia tradycyjnego (gorącym powietrzem) pod względem zachowania barwników.
URL http://episteme-nauka.pl/pdf/EPISTEME_18_2.pdf
Internal identifierWTŻ/P/6/2013; WTŻ/P/23/2013; WTŻ/1/40; WTŻ/2/48
Languagepl polski
Score (nominal)5
Score sourcejournalList
Citation count*
Cite
Share Share

Get link to the record


* presented citation count is obtained through Internet information analysis and it is close to the number calculated by the Publish or Perish system.
Back
Confirmation
Are you sure?