Kefir pod lupą

Katarzyna Turek , Monika Wszołek , Jacek Domagała

Abstract

Kefir is one of the types of fermented milk products commonly known and readily consumed in Poland and around the world due to its health and dietary properties. Very often, we cannot distinguish these products from one another in terms of microbiological or organoleptic features. In addition, we do not have the knowledge to answer the questions: Why is kefir healthy? What microorganisms should be present in this product? Which metabolites are present in this milk product and how they are formed? How is kefir produced? How systematic consumption of kefir can affect our body? The aim of this study is to present the detailed characteristics of kefir, extremely rich in nutrients and in the diverse microbiota.
Author Katarzyna Turek (FoFT / DoAPT)
Katarzyna Turek,,
- Department of Animal Product Technology
, Monika Wszołek (FoFT / DoAPT)
Monika Wszołek,,
- Department of Animal Product Technology
, Jacek Domagała (FoFT / DoAPT)
Jacek Domagała,,
- Department of Animal Product Technology
Other language title versionsKefir-Up-Close
Journal seriesPrzemysł Spożywczy, ISSN 0033-250X, e-ISSN 2449-996X, (0 pkt)
Issue year2019
Vol73
No2
Pages48-53
Publication size in sheets0.5
Keywords in Polishkefir, ziarna kefirowe, mikroorganizmy, drożdże
Keywords in Englishkefir, kefir grains, microorganisms, yeast
Abstract in PolishKefir stanowi jeden z rodzajów mleka fermentowanego. Ze względu na swoje właściwości zdrowotne i dietetyczne jest powszechnie znany i chętnie spożywany w Polsce i na świecie. Często jednak konsumenci nie potrafią odróżnić od siebie mlecznych produktów fermentowanych pod względem mikrobiologicznym czy organoleptycznym. Ponadto nie posiadają wiedzy, aby odpowiedzieć na pytania: Dlaczego kefir jest zdrowy? Jakie mikroorganizmy powinny się w nim znajdować? Jakie metabolity są przez nie wytwarzane i dlaczego? Jak produkuje się kefir? Jak systematyczne spożywanie kefiru może wpływać na organizm człowieka? Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie szczegółowej charakterystyki niezwykle bogatego w składniki odżywcze oraz w różnorodną mikrobiotę kefiru.
DOIDOI:10.15199/65.2019.2.8
URL http://www.sigma-not.pl/publikacja-118824-kefir-pod-lupa-przemysl-spozywczy-2019-2.html
Internal identifierWTŻ/2019/28
Languagepl polski
Score (nominal)5
Score sourcejournalList
Citation count*
Cite
Share Share

Get link to the record


* presented citation count is obtained through Internet information analysis and it is close to the number calculated by the Publish or Perish system.
Back
Confirmation
Are you sure?