Effect of supplemental led lighting on growth and quality of Valerianella locusta L. and economic aspects of cultivation in autumn cycle

Renata Wojciechowska , Sławomir Kurpaska , Mateusz Malinowski , Jakub Sikora , Anna Krakowiak-Bal , Olga Długosz-Grochowska

Abstract

New lighting technologies that significantly reduce the energy consumption are in the centre of interest of greenhouse crop producers. In this study, the effect of several LED lights with various spectral composition and high pressure sodium lamp (HPS), as supplemental to solar radiation, on growth and yielding of lamb’s lettuce ‘Nordhollandse’ was tested (in two autumn cultivations). At harvest time, the highest leaf length and area, fresh weight of rosettes and soluble sugars content were obtained under LED lamps that emitted 90% red and 10% blue light. The spectral composition of each kind of LED lamp increased the ascorbic acid content compared to HPS (70% red + 30% blue LED light to the highest extent). Using of LEDs with red and blue diodes reduced the consumption of electricity for V. locusta lighting about 36% to 55% in comparison to HPS. The highest total costs of lamb’s lettuce cultivation was shown under white LEDs
Author Renata Wojciechowska (FoBaH / IoPBaB)
Renata Wojciechowska,,
- Institute of Plant Biology and Biotechnology
, Sławomir Kurpaska (FoPaPE / IoAEaI)
Sławomir Kurpaska,,
- Institute of Agricultural Engineering and Informatics
, Mateusz Malinowski (FoPaPE / IoAEaI)
Mateusz Malinowski,,
- Institute of Agricultural Engineering and Informatics
, Jakub Sikora (FoPaPE / IoAEaI)
Jakub Sikora,,
- Institute of Agricultural Engineering and Informatics
, Anna Krakowiak-Bal (FoPaPE / IoAEaI)
Anna Krakowiak-Bal,,
- Institute of Agricultural Engineering and Informatics
, Olga Długosz-Grochowska (FoBaH / IoPBaB)
Olga Długosz-Grochowska,,
- Institute of Plant Biology and Biotechnology
Other language title versionsWpływ doświetlenia uzupełniającego lampami LED na parametry wzrostowe i jakościowe Valerianella locusta L. oraz aspekty ekonomiczne uprawy w cyklu jesiennym
Journal seriesActa Scientiarum Polonorum Hortorum Cultus , ISSN 1644-0692, (A 20 pkt)
Issue year2016
Vol15
No6
Pages233-244
Publication size in sheets0.55
Keywords in Polishświatło LED, roszponka warzywna, wzrost, plon, zużycie energii
Keywords in EnglishLED light, lamb’s lettuce, growth, yield, energy consumption
Abstract in PolishW centrum zainteresowania producentów szklarniowych upraw ogrodniczych są nowe technologie doświetlania roślin, które zmniejszyłyby koszty zużycia energii. W prezentowanym doświadczeniu badano wpływ doświetlania (uzupełniającego światło naturalne) lampami LED o różnym składzie spektralnym oraz wysokoprężną lampą sodową (HPS) na wzrost i plonowanie roszponki warzywnej ‘Nordhollandse’ w dwóch sezonach jesiennych. W terminie zbioru, największą długość i powierzchnię liści, świeżą masę rozet oraz zawartość cukrów rozpuszczalnych w liściach uzyskano pod lampami LED emitującymi światło czerwone i niebieskie w udziale 90 i 10%. Skład spektralny każdego rodzaju lampy LED wpływał na zwiększenie zawartości kwasu askorbinowego w porównaniu z HPS (w największym stopniu 70% światła czerwonego + 30% niebieskiego). Wykorzystanie lamp LED z diodami czerwonymi i niebieskimi zmniejszyło koszty zużycia energii od 36 do 55% w porównaniu z HPS. Największe koszty całkowite uprawy roszponki wykazano pod lampami LED emitującymi światło białe.
URL http://www.acta.media.pl/pl/action/getfull.php?id=5218
Internal identifierWIPiE/2016/4
Languageen angielski
Score (nominal)20
ScoreMinisterial score = 20.0, 26-07-2017, ArticleFromJournal
Ministerial score (2013-2016) = 20.0, 26-07-2017, ArticleFromJournal
Publication indicators WoS Citations = 1
Citation count*
Additional fields
FinansowanieThe study was supported partly by the National Science Centre in Poland Project no. 2011/01/B/NZ9/00058, and by the Ministry of High Education (DS 3500/WBiO and DS 3600/WIPiE).
Oświadczenie o afiliacjiSławomir Kurpaska, Mateusz Malinowski, Jakub Sikora, Anna Krakowiak-Bal, Olga Długosz-Grochowska
Cite
Share Share

Get link to the record


* presented citation count is obtained through Internet information analysis and it is close to the number calculated by the Publish or Perish system.
Back
Confirmation
Are you sure?