Wpływ nawożenia organicznymi materiałami odpadowymi na wielkość i jakość plonu marchwi

Włodzimierz Sady , A. Lis-Krzyścin

Abstract

Tabbacco wastes, coffee production wastes, cocoa shells and their mixtures exerted the positive influence on total and marketable yields of carrot's roots in comparison with manure. Organic materials (investigated factors) did not have clear influence on the nutrient value (dry matter, total sugar, carotenoides) of carrot. Roots of carrot which were fertilized by Polifoska (mineral fertilizer) and coffee production wastes bail contened the least nitrates of all. Visibly had occured differences in quanlity and qantity among years. Tabacco wastes, coffee production wastes, cocoa shells and their mixtures can be use in fertilizing of carrot.
Author Włodzimierz Sady (FoBaH / IoPBaB)
Włodzimierz Sady,,
- Institute of Plant Biology and Biotechnology
, A. Lis-Krzyścin
A. Lis-Krzyścin,,
-
Journal seriesActa Agraria et Silvestria. Series Agraria, [Acta Agraria et Silvestria. Seria Rolnicza], ISSN 0065-0919, (0 pkt)
Issue year1996
No34
Pages115-123
Publication size in sheets0.5
Keywords in Polishuprawa roślin, marchew, plony, wielkość plonu, jakość plonu, nawożenie organiczne, materiały odpadowe, odpady przemysłowe, odpady z produkcji kawy zbożowej, pył tytoniowy, łuska kakaowa, wartość nawozowa, skład chemiczny
Keywords in Englishplant cultivation, carrot yield, yield size, yield quality, organic fertilization, waste material, industrial waste, tobacco dust, cocoa shell, fertilizer value, chemical composition
Abstract in PolishNawożenie pyłem tytoniowym, odpadami z produkcji kawy zbożowej, łuską kakaową lub mieszaninami tych materiałów wywarło dodatni wpływ na plon ogólny i handlowy korzeni spichrzowych marchwi w stosunku do nawożenia obornikiem, natomiast było porównywalne z wartością nawozową Polifoski. Zastosowanie zróżnicowanego nawożenia nie miało wyraźnego wpływu na wartość odżywczą marchwi. Korzenie spichrzowe marchwi nawożonej Polifoską i odpadami z produkcji kawy zbożowej zawierały najmniej azotanów. Pomiędzy latami doświadczenia wystąpiły wyraźne różnice w wielkości i jakości plonu marchwi.
Languagepl polski
Score (nominal)1
Citation count*
Additional fields
Źródło punktacjihttps://biblioteka.urk.edu.pl/zasoby/20/lista_kbn.pdf
Cite
Share Share

Get link to the record


* presented citation count is obtained through Internet information analysis and it is close to the number calculated by the Publish or Perish system.
Back
Confirmation
Are you sure?