Charakterystyka i prozdrowotne właściwości Stevia rebaudiana bertoni

Barbara Bugaj , Teresa Leszczyńska , Mirosław Pysz , Aneta Kopeć , Joanna Pacholarz , Katarzyna Pysz-Izdebska

Abstract

Stevia rebaudiana Bertoni of the Asteraceae family originates from Brazil and Paraguay. It sparked interest among the nutritionists owing to its two compounds: rebaudioside A and stevioside. The latter glycosides have strong sweetening properties that are up to 300 times stronger than those of sucrose. The plant is also characterized by a high antioxidant activity resulting, among other things, from a high content of poly-phenols. Extracts of the stevia leaves demonstrate beneficial health effects. It is connected with the specific activity of this plant that comprises its following properties: anti-inflammatory, antihyperglycaemic, anti-hypertensive, immune system processes modelling ability, anti-cariogenic, and antiviral.
Author Barbara Bugaj (FoFT / DoHN)
Barbara Bugaj,,
- Department of Human Nutrition
, Teresa Leszczyńska (FoFT / DoHN)
Teresa Leszczyńska,,
- Department of Human Nutrition
, Mirosław Pysz (FoFT / DoHN)
Mirosław Pysz,,
- Department of Human Nutrition
, Aneta Kopeć (FoFT / DoHN)
Aneta Kopeć,,
- Department of Human Nutrition
, Joanna Pacholarz (FoFT / DoHN)
Joanna Pacholarz,,
- Department of Human Nutrition
, Katarzyna Pysz-Izdebska (FoFT / DoHN)
Katarzyna Pysz-Izdebska,,
- Department of Human Nutrition
Other language title versionsProfile and pro-health properties of Stevia rebaudiana bertoni
Journal seriesŻYWNOŚĆ - Nauka Technologia Jakość, [Żywność. Technologia. Jakość], ISSN 2451-0769, e-ISSN 2451-0777, [1425-6959], (A 15 pkt)
Issue year2013
Vol3
No88
Pages27-38
Publication size in sheets0.55
Keywords in PolishStevia rebaudiana, stewiozyd, słodzik niskokaloryczny, właściwości prozdrowotne
Keywords in EnglishStevia rebaudiana, stevioside, low-calorie sweeteners, health benefits
ASJC Classification2209 Industrial and Manufacturing Engineering; 1106 Food Science
Abstract in PolishStevia rebaudiana Bertoni, z rodziny Asteraceae, pochodzi z Brazylii i Paragwaju. Wzbudziła zainteresowanie żywieniowców dzięki dwóm związkom: rebaudiozydowi A i stewiozydowi. Wymienione glikozydy mają właściwości słodzące do 300 razy silniejsze od sacharozy. Roślina charakteryzuje się również wysoką aktywnością przeciwutleniającą wynikającą m.in. z dużej zawartości polifenoli. Ekstrakty liści stewii wykazują korzystne działanie prozdrowotne. Wiąże się to ze specyficznym działaniem rośliny, obejmującym właściwości: przeciwzapalne, hipoglikemiczne, hipotensyjne, modulujące procesy immunologiczne, przeciwpróchnicze i przeciwwirusowe.
URL http://w.pttz.org/zyw/wyd/czas/2013,%203(88)/03_Bugaj.pdf
Internal identifierWTŻ/9/4
Languagepl polski
Score (nominal)15
Score sourcejournalList
Publication indicators Scopus SNIP (Source Normalised Impact per Paper): 2014 = 0.477; WoS Impact Factor: 2013 = 0.311 (2) - 2013=0.295 (5)
Citation count*7 (2016-02-21)
Cite
Share Share

Get link to the record


* presented citation count is obtained through Internet information analysis and it is close to the number calculated by the Publish or Perish system.
Back
Confirmation
Are you sure?