Cechy sensoryczne i czynniki warunkujące jakość mięsa

Magdalena Górska

Abstract

Jakość stanowi ogół cech i właściwości danego produktu, które decydują o zdolności zaspokojenia potrzeb konsumenta, postrzegającego je przez pryzmat wyglądu, smaku i konsystencji. Jakość mięsa obejmuje aspekty bezpieczeństwa (obecność drobnoustrojów chorobotwórczych i zmniejszających trwałość mięsa, pasożytów, pozostałości leków, metali ciężkich, mikotoksyn), wartość odżywczą (zawartość białka, tłuszczu, witamin, soli mineralnych i węglowodanów), jego właściwości technologiczne (wodochłonność, wartość pH, zawartość barwników, mięsność, otłuszczenie, ścięgnistość) oraz cechy sensoryczne (barwa, smak, zapach, kruchość, soczystość).
Author Magdalena Górska (FoAS)
Magdalena Górska,,
- Faculty of Animal Sciences
Journal seriesGospodarka Mięsna, ISSN 0367-4916, e-ISSN 2449-9536, (B 7 pkt)
Issue year2016
No5
Pages22-25
Publication size in sheets0.5
URL http://www.sigma-not.pl/publikacja-98641-cechy-sensoryczne-i-czynniki-warunkujace-jako%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa-gospodarka-miesna-2016-5.html
Internal identifierWHiBZ/2016/33
Languagepl polski
Score (nominal)7
ScoreMinisterial score = 7.0, 26-07-2017, ArticleFromJournal
Ministerial score (2013-2016) = 7.0, 26-07-2017, ArticleFromJournal
Citation count*
Cite
Share Share

Get link to the record


* presented citation count is obtained through Internet information analysis and it is close to the number calculated by the Publish or Perish system.
Back
Confirmation
Are you sure?