Wpływ masła shea na właściwości sensoryczne i reologiczne sztyftów

Monika Halik , Gabriela Kulig , Urszula Goik

Abstract

Shea butter is used in cosmetics cause of wide range of properties. Further, shea butter also has these positive effects: restores elasticity to the skin, soothes the skin, softens wrinkles, offers some protection against damage from Uv rays. Shea butter is one of the major source of raw material from plants’ world which is used in cosmetic substances and sticks as well. The aim of the study was to determine sensory andrheological properties on sticks with a different content of shea butter
Author Monika Halik (FoFT / DoEaMiFI)
Monika Halik,,
- Department of Engineering and Machinery in Food Industry
, Gabriela Kulig
Gabriela Kulig,,
-
, Urszula Goik (FoFT / DoEaMiFI)
Urszula Goik,,
- Department of Engineering and Machinery in Food Industry
Other language title versionsInfluence of shea butter on sensory and rheological properties on sticks
Journal seriesEPISTEME: Czasopismo Naukowo-Kulturalne, ISSN 1895-4421, (B 5 pkt)
Issue year2013
No18, (2)
Pages121-127
Publication size in sheets0.5
Keywords in Polishmasło shea, sztyfty, badania sensoryczne, badania reologiczne
Keywords in Englishshea butter, sensory properties, rheological properties, sticks
Abstract in PolishMasło Shea posiada szerokie spektrum właściwości, które znajduje zastosowanie w różnych dziedzinach kosmetyki. Wykazuje ono działanie kojące, regenerujące, uelastyczniające, antybakteryjne, zaliczane jest do naturalnych filtrów promieniochronnych, dzięki czemu zabezpiecza skórę przed działaniem promieni Uv, jak również opóźnia procesy jej starzenia się. Celem przeprowadzonych badań było określenie właściwości sensorycznych i reologicznych sztyftów o różnej zawartości masła shea. Badania sensoryczne otrzymanych preparatów wykazały, że sztyfty bez zawartości masła shea według ankietowanych otrzymały wyższą ocenę.
URL http://episteme-nauka.pl/pdf/EPISTEME_18_2.pdf
Languagepl polski
Score (nominal)5
Score sourcejournalList
Citation count*
Cite
Share Share

Get link to the record


* presented citation count is obtained through Internet information analysis and it is close to the number calculated by the Publish or Perish system.
Back
Confirmation
Are you sure?