Mikrobiologiczna produkcja karotenoidów

Urszula Błaszczyk , Paweł Sroka

Abstract

Carotenoids are terpenoid compound with recognized beneficial effects on human health, which are synthesized de novo in higher plants, microalgae, yeasts, fungi and bacteria. Microbial carotenoids are a promising alternative to synthetic pigments. Several microorganisms such as Dunaliella salina, Blakeslea trispora or Haematococcus pluvialis have been investigated for large-scale production of carotenoids. Some microbial-based processes and technologies have been successfully implemented in industrial production of these pigments.
Author Urszula Błaszczyk (FoFT)
Urszula Błaszczyk,,
- Faculty of Food Technology
, Paweł Sroka (FoFT)
Paweł Sroka,,
- Faculty of Food Technology
Other language title versionsMicrobiological Production of Carotenoids
Journal seriesPrzemysł Spożywczy, ISSN 0033-250X, (B 12 pkt)
Issue year2013
Vol67
No5
Pages32-35
Publication size in sheets0.5
Keywords in Polishkarotenoidy, β-karoten, astaksantyna, luteina
Keywords in Englishcarotenoids, β-carotene, astaksantin, lutein
Abstract in PolishKarotenoidy to związki terpenowe o uznanym korzystnym oddziaływaniu na zdrowie człowieka, produkowane przez rośliny wyższe, a także mikroalgi, drożdże, grzyby strzępkowe oraz bakterie. Karotenoidy pochodzenia mikrobiologicznego sa obiecującą alternatywą dla syntetycznych barwników. Kilka mikroorganizmów, takich jak Dunaliella salina, Blakeslea trispora czy Haematococcus pluvialis, zostało zbadanych pod kątem produkcji karotenoidów na dużą skalę. Niektóre procesy i technologie z udziałem mikroorganizmów wdrożono z powiedzeniem do produkcji przemysłowej.
Internal identifierWTŻ/2013/7
Languagepl polski
Score (nominal)12
ScoreMinisterial score = 5.0, 26-07-2017, ArticleFromJournal
Ministerial score (2013-2016) = 12.0, 26-07-2017, ArticleFromJournal
Citation count*
Additional fields
OświadczenieU. Błaszczyk, P. Sroka
Cite
Share Share

Get link to the record


* presented citation count is obtained through Internet information analysis and it is close to the number calculated by the Publish or Perish system.
Back
Confirmation
Are you sure?