The Effects of Water Extracts from Tansy on Pea Leaf Weevil and Black Bean Aphid

Natalia Kwiecień , Janina Gospodarek , Elżbieta Boligłowa

Abstract

The purpose of the research conducted was to define the impact of the various aqueous extract concentrations, prepared from the dried (in concentrations 2%, 5% and 10%) and fresh (in concentrations 10%, 20% and 30%) tansy (Tanacetum vulgare L.) mass, on the feeding of pea leaf weevil (Sitona lineatus L.), and the mortality rate of black bean aphid (Aphis fabae Scop.). The studies showed that in order to limit the feeding of pea leaf weevils considerably, it is necessary to use at least 5% extract of the dried tansy mass or 20% extract of the fresh tansy mass. The impeding effect on the feeding of pea leaf weevils was correlated positively with the extract concentration. The insecticide effect of the aqueous extract of tansy on black bean aphid was revealed not earlier than after 12 hours with the use of at least 20% extract of the fresh tansy mass and 5% extract of the dried mass (only in relation to aphid larvae). Nevertheless, also the extracts of lower concentration demonstrated insecticide effectiveness although the delayed one (36 – 60 hours after the application). As compared to other research conducted according to the same methodology, it was demonstrated that tansy aqueous extracts are characteristic for a high deterrent activity in relation to pea leaf weevil beetles (higher than the extracts of absinthe and similar to the extracts of pepper mint and sage) and a quite high aphicidal activity (higher effectiveness than in the case of the aqueous extracts of lemon balm but lower than the extracts of tarragon and absinthe).
Autor Natalia Kwiecień (RE / KMiB)
Natalia Kwiecień
- Katedra Mikrobiologii i Biomonitoringu
, Janina Gospodarek (RE / KMiB)
Janina Gospodarek
- Katedra Mikrobiologii i Biomonitoringu
, Elżbieta Boligłowa (RE / KMiB)
Elżbieta Boligłowa
- Katedra Mikrobiologii i Biomonitoringu
Tytuł czasopisma/seriiJournal of Ecological Engineering, ISSN 2299-8993, (N/A 40 pkt)
Rok wydania2020
Tom21
Nr3
Paginacja220-227
Objętość publikacji w arkuszach wydawniczych0.5
Słowa kluczowe w języku angielskimWater extracts, Tanacetum vulgare L, biological control
DOIDOI:10.12911/22998993/118275
URL http://www.jeeng.net/pdf-118275-48035?filename=The%20Effects%20of%20Water.pdf
Języken angielski
Plik
The Effects of Water Extracts from Tansy on Pea Leaf Weevil and Black Bean Aphid z dnia 15-06-2020
922,6 KB
Punktacja (całkowita)40
Żródło punktacjijournalList
Wskaźniki publikacji Cytowania WoS = 0
Liczba cytowań*
Pola dodatkowe
FinansowanieScientific publications financed by the Ministry of Science and Higher Education of the Republic of Poland
LicencjaPdf dostępny na stronie wydawnictwa 15.06.2020
Cytuj
Udostępnij Udostępnij

Pobierz odnośnik do tego rekordu


* Podana liczba cytowań wynika z analizy informacji dostępnych w Internecie i jest zbliżona do wartości obliczanej przy pomocy systemu Publish or Perish.
Powrót
Potwierdzenie
Czy jesteś pewien?