Wykorzystanie emisji fotonów do oceny jakości owoców egzotycznych

Karolina Trzyniec , Tadeusz Juliszewski , Piotr Nawara , Ernest Popardowski , Maciej Oziembłowski

Abstract

The research attempts to use ultra-low photonic emission to assess the quality of selected biological raw materials. The level of secondary luminescence from four exotic fruits: kiwi, red banana, papaya and cantaloupe melon, was checked. A station equipped with a photomultiplier used to identify individual photons was used to do the measurements. There was a difference in the emissivity level of photons from selected products.
Author Karolina Trzyniec (FoPaPE / IoMEEaPP)
Karolina Trzyniec,,
- Institute of Machinery Exploitation, Ergonomics and Production Processes
, Tadeusz Juliszewski (FoPaPE / IoMEEaPP)
Tadeusz Juliszewski,,
- Institute of Machinery Exploitation, Ergonomics and Production Processes
, Piotr Nawara (FoPaPE / IoMEEaPP)
Piotr Nawara,,
- Institute of Machinery Exploitation, Ergonomics and Production Processes
, Ernest Popardowski (FoPaPE / IoMEEaPP)
Ernest Popardowski,,
- Institute of Machinery Exploitation, Ergonomics and Production Processes
, Maciej Oziembłowski
Maciej Oziembłowski,,
-
Other language title versionsUsing emission of photons to evaluate the quality of exotic fruits
Journal seriesPrzegląd Elektrotechniczny, ISSN 0033-2097, (N/A 20 pkt)
Issue year2019
Vol95
No1
Pages117-120
Publication size in sheets0.5
Keywords in PolishEmisja fotonów, owoce egzotyczne
Keywords in EnglishPhoton emission, exotic fruits
ASJC Classification2208 Electrical and Electronic Engineering
Abstract in PolishW badaniach podjęto próbę wykorzystania ultrasłabej emisji fotonowej do oceny jakości wybranych surowców biologicznych. Sprawdzono poziom wtórnej luminescencji z czterech owoców egzotycznych: kiwi, banana czerwonego, papai oraz melona cantaloupe. Do przeprowadzenia pomiarów użyto stanowiska wyposażonego w fotopowielacz, służący do identyfikacji pojedynczych fotonów. Odnotowano zróżnicowanie w poziomie emisyjności fotonów z wybranych produktów.
DOIDOI:10.15199/48.2019.01.30
URL http://pe.org.pl/articles/2019/1/30.pdf
Internal identifierWIPiE/2019/14
Languagepl polski
Score (nominal)20
Score sourcejournalList
Publication indicators Scopus SNIP (Source Normalised Impact per Paper): 2018 = 0.434; WoS Impact Factor: 2011 = 0.244 (2)
Citation count*
Cite
Share Share

Get link to the record


* presented citation count is obtained through Internet information analysis and it is close to the number calculated by the Publish or Perish system.
Back
Confirmation
Are you sure?