Wartość odżywcza i zdrowotna herbat

P. Czarniejewska-Surma , Piotr Zapletal , O. Surma , D. Plust , D. Norberciak

Abstract

Spożycie herbaty w Polsce wynosi ponad 80 litrów rocznie na osobę. Za działanie herbaty odpowiada wiele związków występujących w różnych ilościach. Zawartość ich zależy od miejsca uprawy, gatunku, właściwego przerobu, obróbki surowca a także od pakowania i magazynowania. Herbata jest napojem cenionym nie tylko ze względu na właściwości sensoryczne i orzeźwiające, ale także ze względu na wartość zdrowotną.
Author P. Czarniejewska-Surma
P. Czarniejewska-Surma,,
-
, Piotr Zapletal (DoAS / DoCB)
Piotr Zapletal,,
- Department of Cattle Breeding
, O. Surma
O. Surma,,
-
, D. Plust
D. Plust,,
-
, D. Norberciak
D. Norberciak,,
-
Pages75-84
Publication size in sheets0.5
Book Zaborowski Tadeusz (eds.): Bezpieczeństwo środowiskowe, 2013, Instytut Badań i Ekspertyz Naukowych, ISBN 9788364249013, 134 p.
Keywords in Polishherbata, metody produkcji, wartość odzywcza, wartość zdrowotna
Internal identifierWHiBZ/2013/13
Languagepl polski
Score (nominal)5
Citation count*
Cite
Share Share

Get link to the record


* presented citation count is obtained through Internet information analysis and it is close to the number calculated by the Publish or Perish system.
Back
Confirmation
Are you sure?