Jakość fizykochemiczna i sensoryczna elementów zasadniczych mięsa z przelatka

Orina Surma , Janusz Kwieciński , Dominika Plust , Ewelina Marciniak , Grzegorz Bienkiewicz , Barbara Czerniejewska-Surma , Piotr Zapletal

Abstract

The pyhysicochemical and sensory quality of the basic elements of a pig of the sounder meat was examined. The study included chump, hind leg, shoulder, and loin. In particular, meat elements were determined: pH value, protein, fat, moisture, total ash, and histamine content. We also determined the sensory properties of a pig of sounder meat. It was found that pig of the sounder meat was characterized by good physicochemical quality and sensory attractiveness
Author Orina Surma
Orina Surma,,
-
, Janusz Kwieciński
Janusz Kwieciński,,
-
, Dominika Plust
Dominika Plust,,
-
, Ewelina Marciniak
Ewelina Marciniak,,
-
, Grzegorz Bienkiewicz
Grzegorz Bienkiewicz,,
-
, Barbara Czerniejewska-Surma
Barbara Czerniejewska-Surma,,
-
, Piotr Zapletal (FoAS / IoAS)
Piotr Zapletal,,
- Institute of Animal Science
Other language title versionsThe Physicochemical and Sensory Quality of a Pig of the Sounder Meat
Pages142-153
Publication size in sheets0.55
Book Wawrzyniak Wawrzyniec, Zaborowski Tadeusz (eds.): Ekologia pogranicza : antropogenizm pograniczy : monografia, 2019, Instytut Badań i Ekspertyz Naukowych w Gorzowie Wielkopolskim, ISBN 978-83-64249-07-2, 191 p.
Keywords in PolishMięso z przelatka, jakość fizykochemiczna, jakość sensoryczna
Keywords in EnglishMeat with a slice, physicochemical quality, sensory quality
Abstract in PolishZbadano jakość fizykochemiczną i sensoryczną elementów zasadniczych mięsa z przelatka. Badaniami objęto biodrówkę, goleń tylną, łopatkę i schab. W poszczególnych elementach mięsa oznaczono: wartość pH, zawartość białka, tłuszczu, wody, popiołu całkowitego, histaminę, a także przeprowadzono analizę sensoryczną. Stwierdzono, że elementy zasadnicze mięsa z przelatka charakteryzowały się dobrą jakością fizykochemiczną i pożądalnością sensoryczną.
Languagepl polski
Score (nominal)5
Score sourcepublisherList
Citation count*
Cite
Share Share

Get link to the record


* presented citation count is obtained through Internet information analysis and it is close to the number calculated by the Publish or Perish system.
Back
Confirmation
Are you sure?