Oddziaływanie Pulsacyjnych Pól Elektrycznych (PEF) na mikroorganizmy w kontekście technologii żywności

Maciej Oziembłowski , Tomasz Dróżdż , Paulina Wrona

Abstract

Pulsed Electric Fields (PEF) are one of the unconventional preservation method of mainly liquid food products like juices, milk or whole eggs. The main inactivation factor of microorganisms is treatment of PEF in range of 10-80 kV/cm what results in electroporation of microorganism’s cell and its death, what leads to longer “shell life” of food products. PEF method is especially useful with another methods in the framework of so called “hurdle theory”. (Pulsed Electric Fields (PEF) treatment on microorganisms in the context of food technology).
Author Maciej Oziembłowski
Maciej Oziembłowski,,
-
, Tomasz Dróżdż (FoPaPE)
Tomasz Dróżdż,,
- Faculty of Production and Power Engineering
, Paulina Wrona (FoPaPE)
Paulina Wrona,,
- Faculty of Production and Power Engineering
Other language title versionsPulsed Electric Fields (PEF) treatment on microorganisms in the context of food technology
Journal seriesPrzegląd Elektrotechniczny, ISSN 0033-2097, (B 14 pkt)
Issue year2013
Vol89
No12
Pages222-225
Publication size in sheets0.5
Keywords in Polishpulsacyjne pola elektryczne, mikroorganizmy, inaktywacja, utrwalanie żywności
Keywords in Englishpulsed electric fields, microorganisms, inactivation, food preservation
ASJC Classification2208 Electrical and Electronic Engineering
Abstract in PolishPulsacyjne pola elektryczne (PEF) są jedną z niekonwencjonalnych metod utrwalania zazwyczaj płynnych produktów spożywczych, takich jak soki, mleko czy masa jajowa. Głównym czynnikiem wpływającym na inaktywację drobnoustrojów jest oddziaływanie polem elektrycznym, o wartości natężenia 10-80 kV/cm, czego skutkiem jest elektroporacja błony komórkowej drobnoustrojów, prowadząca do śmierci komórki i zwiększenia trwałości produktu spożywczego. Metoda PEF jest szczególnie skuteczna razem z innymi metodami w ramach” teorii płotkowej”.
URL http://www.sigma-not.pl/wyszukaj-0-0-10-33985848--maciej-oziemblowski-.html;jsessionid=8349C32B40C32D2ADD115163183B89FF.tomcat1
Internal identifierWIPiE/2013/12
Languagepl polski
Score (nominal)14
Score sourcejournalList
Publication indicators Scopus SNIP (Source Normalised Impact per Paper): 2014 = 0.454; WoS Impact Factor: 2011 = 0.244 (2)
Citation count*
Cite
Share Share

Get link to the record


* presented citation count is obtained through Internet information analysis and it is close to the number calculated by the Publish or Perish system.
Back
Confirmation
Are you sure?