Porównanie cech morfologicznych owocu dwunastu odmian pomidora przemysłowego

Elżbieta Jędrszczyk , Anna Magdalena Ambroszczyk

Abstract

The aim of the investigation carried in years 2008-2010 was to evaluate twelve processing tomato cultivars, derived from Polish bread companies, in terms of morphological features of fruits. Cultivars Mieszko F1, Sokal F1, and Hetman were characterized by smaller fruits, with 2-3 seed chambers and elongated shape, with thick peripheral walls. The negative correlation between number of seed chambers an thickness of walls was found. It is also observed that shape of the fruit is strongly positively correlated with thickness of the wall and inversely with mean fruit weight and number of seed chambers.
Author Elżbieta Jędrszczyk (FoH / DoVaMPla)
Elżbieta Jędrszczyk,,
- Department of Vegetable and Medicinal Plants
, Anna Magdalena Ambroszczyk (FoH / DoVaMPla)
Anna Magdalena Ambroszczyk,,
- Department of Vegetable and Medicinal Plants
Other language title versionsComparision of fruit morphological features of twelve processing tomato cultivars
Journal seriesEPISTEME: Czasopismo Naukowo-Kulturalne, ISSN 1895-4421, (B 5 pkt)
Issue year2013
Vol1
No20
Pages381-388
Publication size in sheets0.5
Keywords in Polishpomidor przemysłowy, odmiana, cechy owocu
Keywords in Englishprocessing tomato, cultivar, fruit morphological features
Abstract in PolishCelem przeprowadzonego w latach 2008-2010 doświadczenia była ocena dwunastu odmian pomidora polowego, karłowatego pochodzącego z polskich firm hodowlanych pod względem cech morfologicznych owocu. Odmiany Mieszko F1, Sokal F1 i Hetman charakteryzowały się mniejszymi, 2-3 komorowymi owocami o wydłużonym kształcie oraz grubszą ścianą w stosunku do pozostałych odmian. Stwierdzono ujemną zależność pomiędzy ilością komór i gubością ściany owocu. Współczynnik kształtu był dodatnio skorelowany z grubością ściany, a ujemnie ze średnią masą i ilością komór owocu.
URL http://episteme-nauka.pl/pdf/EPISTEME_20_1.pdf
Internal identifierWBIO/2013/40
Languagepl polski
Score (nominal)5
Score sourcejournalList
Citation count*
Additional fields
FinansowanieDoświadczenie realizowane w ramach projektu badawczego "ocena jakości wybranych gatunków warzyw jako ważnych elementów żywności funkcjonalnej" zadania badawczego: "Ocena jakości wybranych odmian pomidora pod względem przydatności do przetwórstwa" finansowanego przez Ministerstwo rolnictwa HOR hn-078 dec/3/10 (2008,2010)
Cite
Share Share

Get link to the record


* presented citation count is obtained through Internet information analysis and it is close to the number calculated by the Publish or Perish system.
Back
Confirmation
Are you sure?