Impact of Different Packaging Systems on Selected Antioxidant Properties of Frozen-Stored Broccoli

Joanna Kapusta-Duch , Teresa Leszczyńska , Barbara Borczak , Adam Florkiewicz , Anna Magdalena Ambroszczyk

Abstract

Broccoli has a very good nutritive value, high antioxidant activity and pro-healthy potential. Freezing is one of best methods for vegetable storage and broccoli belongs to the group of vegetables subjected to this process on an industrial scale. This work investigates the effect of type of container: low density polyethylene (PE-LD) bags and oriented polystyrene (OPS) boxes on selected quality parameters in frozen broccoli. The experimental material was the broccoli cultivar Lord F1. The vegetable was subjected to blanching, freezing and 3-month storage. At the every stage of an experiment the material was examined in terms of: vitamin C content; β-carotene; total polyphenols; and antioxidant potential, which was determined basing on the ability to quench the ABTS˙+ free radical. It has been found that vegetables which were kept frozen for 3 months in two types of container had parallel levels of vitamin C, β-carotene; total polyphenols; and similar antioxidative potential.
Autor Joanna Kapusta-Duch (TZ / TŻ-KŻCz)
Joanna Kapusta-Duch
- Katedra Żywienia Człowieka
, Teresa Leszczyńska (TZ / TŻ-KŻCz)
Teresa Leszczyńska
- Katedra Żywienia Człowieka
, Barbara Borczak (TZ / TŻ-KŻCz)
Barbara Borczak
- Katedra Żywienia Człowieka
, Adam Florkiewicz (TZ / TŻ-KAiOJŻ)
Adam Florkiewicz
- Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności
, Anna Magdalena Ambroszczyk (BiO / BiO-KRWiZ)
Anna Magdalena Ambroszczyk
- Katedra Roślin Warzywnych i Zielarskich
Inne wersje tytułuWpływ różnego rodzaju opakowań na wybrane właściwości antyoksydacyjne brokuła składowanego w stanie zamrożenia
Tytuł czasopisma/seriiEcological Chemistry and Engineering S-Chemia I Inzynieria Ekologiczna S, [Ecological Chemistry and Engineering S], ISSN 1898-6196, (N/A 40 pkt)
Rok wydania2019
Tom26
Nr2
Paginacja383-396
Objętość publikacji w arkuszach wydawniczych0.65
Słowa kluczowe w języku angielskimantioxidant activity, β-carotene, broccoli, frozen-stored, total polyphenols, vitamin C
Klasyfikacja ASJC2304 Environmental Chemistry; 2305 Environmental Engineering
DOIDOI:10.1515/eces-2019-0027
URL https://content.sciendo.com/downloadpdf/journals/eces/26/2/article-p383.xml
Identyfikator wewnętrznyWTŻ/2019/61
Języken angielski
LicencjaCzasopismo (tylko dla artykułów); autorska oryginalna; Uznanie Autorstwa - Użycie Niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND); po opublikowaniu
Plik
Impact of Different Packaging Systems on Selected Antioxidant Properties of Frozen-Stored Broccoli z dnia 06-08-2019
193,95 KB
Punktacja (całkowita)40
Żródło punktacjijournalList
Wskaźniki publikacji Cytowania WoS = 0; Scopus SNIP (Source Normalised Impact per Paper): 2018 = 0.907; Impact Factor WoS: 2018 = 1.467 (2) - 2018=1.226 (5)
Liczba cytowań*
Cytuj
Udostępnij Udostępnij

Pobierz odnośnik do tego rekordu


* Podana liczba cytowań wynika z analizy informacji dostępnych w Internecie i jest zbliżona do wartości obliczanej przy pomocy systemu Publish or Perish.
Powrót
Potwierdzenie
Czy jesteś pewien?